Actueel

Wegwijs in IORP II

First Pensions helpt uw pensioenfonds met IORP II.

Wij ondersteunen pensioenfondsen bij de implementatie en de uitvoering van IORP II. Daarbij worden de governance en sleutelrolhouders ingevuld en wordt het risicobeheer in lijn gebracht met het 3-lines-of-defencemodel.

Educatieseminar 11 december

Dinsdagmiddag 11 december organiseert First Pensions van 14.00-17.00 een IORP II educatieseminar. Wij gaan in op de stand van zaken met IORP II,  de uitvoering van het risicobeheer (vanuit de tweede lijn) en het opstellen en monitoren van het ESG beleid (incl. de valkuilen). Victor Lamme is onze gastspreker en hij wil graag een beter begrip geven van de menselijke natuur en drijfveren (incl. biases) van pensioenfondsbestuurders en hoe besturen effectiever kan.

IORP 2 als kans: til uw governance, het risicobeheer en het ESG-beleid naar een hoger plan

Vanaf 13 januari 2019 moeten Nederlandse pensioenfondsen voldoen aan IORP 2, de Europese richtlijn voor instellingen die pensioen in de tweede pijler verzorgen. De impact verschilt van fonds tot fonds, maar in alle gevallen geldt dat onderschatting van de implementatie kan leiden tot risico’s. First Pensions heeft de kennis, expertise en ervaring om daarbij te helpen.

Doelmatiger beleggen kan ruim miljard euro besparen

Gaston Siegelaer publiceerde onlangs een artikel met als conclusie dat meer focus op de vermogensbeheerkosten kan leiden tot 20% lagere kosten.

IORP 2 is meer dan een invullingoefening

Een Nederlands pensioenfonds kan relatief makkelijk aan de IORP 2 richtlijn voldoen door bestaand beleid verder uit te schrijven en de sleutelfunctie daarin expliciet te maken. Hiermee kan
op papier een sterke 3LoD-structuur worden aangetoond waarmee de toezichthouder (voorlopig) tevreden zal zijn. Het is echter de vraag of wat op papier is gezet ook daadwerkelijk toegepast
wordt.

VAN DEELNEMERS NAAR KLANTEN: pensioen als financieel product

Deelnemers zitten met vragen over hun pensioen. Is er straks nog pensioen voor mij over, en hoeveel? Wordt mijn pensioen gecorrigeerd voor inflatie? Betaal ik teveel kosten? Om deze vragen te beantwoorden heeft de deelnemer inzicht nodig in zowel zijn eigen pensioenpot als de resultaten van zijn pensioenfonds. First Pensions doet ruim 10 jaar onderzoek naar de prestaties van de grootste vijftig pensioenfondsen van Nederland en verwacht met deze informatie de deelnemer inzicht te geven in pensioen als financieel product.

Heeft u vragen over onze diensten?

We vertellen u graag meer over onze aanpak.