Junior Risk Manager

(Junior) Risk Manager

First Pensions biedt pensioenfondsen de aanpak en de instrumenten om de pensioenbelofte aan de deelnemers waar te maken tegen zo laag mogelijke kosten. Wij zijn een efficiënt ingerichte organisatie waarbij je als backoffice medewerker snel groeit in de verantwoordelijkheid over de backoffice activiteiten en er ruimte is voor eigen inbreng en groei.

First Pensions bestaat uit de business units Beleidsadvisering & Risk Management en First Country Research. Binnen de FinTech oplossing First Country Research worden de kredietrisico’s van obligatie- en aandelenmarkten met behulp van fundamentele factoren in kaart gebracht en worden ratings samengesteld voor deze markten. Bij Beleidsadvisering & Risk Management worden voor pensioenfondsen volledige performance- en risicorapportages (First Pensions Pensioenfonds Dashboard ®) en beleggingsrapportages voor de toezichthouder (DNB-kwartaalrapportages) opgesteld en vindt daarnaast advies plaats aan pensioenfondsen over de opzet en werking van de beleggingsportefeuilles ten opzichte van de verplichtingen. Deze vacature geldt voor de backoffice activiteiten voor beide afdelingen.

Naast deze rapportages leveren wij tevens integrale risicorapportages waarmee ook de niet-financiële risico’s kunnen worden gemonitord. Ook vindt daarnaast advies plaats aan pensioenfondsen over de opzet en werking van de beleggingsportefeuilles ten opzichte van de verplichtingen.

Belangrijke onderdelen binnen First Pensions zijn Beleidsadvisering & Risk Management, First Country Research™ en KlikPensioen™.

Deze vacature is zowel voor de afdeling Beleidsadvisering & Risk Management als de backoffice activiteiten voor beide afdelingen.

De risk managers, werkzaam voor Beleidsadvisering & Risk Management, zijn verantwoordelijk voor de levering aan pensioenfondsen van het First Pensions Pensioenfonds Dashboard™ en de formele DNB-kwartaalrapportages.

Omdat wij op dit moment snel aan het groeien zijn zoeken wij één of twee (junior) Risk Managers inclusief taken voor de backoffice die, na een inwerkperiode, zelfstandig taken kan (kunnen) uitvoeren.

De backoffice activiteiten voor Beleidsadvisering & Risk Management bestaan uit het verzamelen van financiële (beleggings-)data, het koppelen van de gegevens en vervolgens via berekeningen de data gecontroleerd omzetten naar de juiste formats. Bij First Country Research dient macro-economische data verzameld en geïnterpreteerd te worden. Hierbij is relevante IT-kennis t.b.v. automatisering (Excel, macro’s en eventueel nog diepgaander) een pré.

Functie-inhoud / verantwoordelijkheden

 • Opstellen en indienen van rapportages aan DNB -> beleggingsdata verzamelen, controleren, berekeningen uitvoeren en indienen. -> Specifiek de DNB kwartaalrapportage (beleggingsstaten), maar soms ook maandrapportage en overige benodigde DNB rapportages.
 • Maken van Pensioenfonds Dashboardrapportages ->data verzamelen en controleren -> Dashboard rapportage zet (de risico’s vanuit) de beleggingen af tegenover de verplichtingen en geeft totaaloverzicht van de financiële risico’s en resultaten (rendementen) van het pensioenfonds.
 • Verzamelen en interpreteren van macro-economische data t.b.v. First Country Research.
 • Verdere automatisering van de werkzaamheden t.a.v. de DNB rapportages en de Dashboardrapportages.
 • Ondersteuning en eventueel ook verdere automatisering bij online Dashboard tool
 • Presenteren aan Besturen en aan Risico-/Beleggingsadviescommissie.
 • Beleggingsonderdelen t.a.v. het jaarwerk voor pensioenfondsen.
 • (Financiële) Risicoanalyses voor pensioenfondsen -> berekenen, rapport schrijven en presenteren.

  Voorbeelden: Hoe goed is het pensioenfonds afgedekt tegen renterisico? Welke risico’s zitten er in Return portefeuille? Hoe kan het pensioenfonds Matching & Return implementeren? ESG score van mandaten? Vergelijking tussen beleggingsfondsen? Alternatieven voor Bpf of verzekeraar?

Jouw profiel:

 • Junior (starters)functie
 • Hbo-opleiding: financieel economisch, accounting, (bedrijfs-)wiskunde of een IT-opleiding met feeling/interesse voor finance.

 • Een additionele studie zoals CFA en/of FRM en/of CAIA strekken tot aanbeveling.

 • IT-kennis (Excel, Visual Basic en eventueel nog diepgaander zoals bijvoorbeeld java / c++ / c#) is een pré.

 • Sterk ontwikkelde communicatieve vaardigheden in het Nederlands, zowel in woord als geschrift

 • Kennis van en interesse in Nederlandse pensioenfondsen en ontwikkelingen in de Nederlandse pensioenindustrie strekken tot aanbeveling.

 • Kennis van (interne) backoffice Riskmanagement systemen en/of databases strekken tot aanbeveling.

 • Kennis van (interne) Riskmanagement systemen en/of ALM strekken tot aanbeveling.

Wij bieden een afwisselende baan in een moderne en enthousiaste organisatie met een informele sfeer en goede arbeidsvoorwaarden. Het betreft een dienstverband voor 5 dagen per week met als standplaats Utrecht. Het salaris is marktconform en in overeenstemming met ervaring.Wij bieden mogelijkheden voor doorgroei en persoonlijke ontwikkeling.

Interesse?
Voor meer informatie over deze vacature kunt u contact opnemen met Erik Beckers, via erik.beckers@firstpensions.nl of 06-1277 5645

Solliciteren
Graag een motivatiebrief met curriculum vitae per e-mail versturen naar: eva.beets@firstpensions.nl.